torstai 30. elokuuta 2012

Kone-esittely

Aikaisemmassa merkinnässä lupasin esitellä uskollisen ompelukoneeni. Tässä se nyt tulee:

Brother Student VX661


Kyseessä on Student-merkkinen sotaratsu. Rouvalla on ikää rapiat 30 vuotta. Kone on metallirunkoinen, eli painava, kovaääninen ja kestävä. Muistini mukaan se on huollettu käyttöikänsä aikana kahdesti, ja kohta olisi taas huollon aika. Siinä ei ole mitään vikaa tai rikki, mutta edellisestä huollosta on kymmenen vuotta. Muistan sen siksi, koska kone tilttasi minun ommellessa omaa vanhojentanssipukuani keväällä 2002. Tuolloin äitini osti itselleen uuden ompelukoneen ja saumurin, ja minä perin korjauksen jälkeen tämän masiinan itselleni. Monta kertaa olen aikonut hankkia itselleni jonkun modernimman vehkeen, mutta kun tämä kone aina vain käy ja kukkuu, niin en kai minä raaski tästä luopua.
Hienouksia tässä ei ole, vain 6 erilaista ommelta + napinläpi. Kaksoisneulaa voi periaatteessa käyttää, mutta toiselle ylälangalle ei ole tappia, joten ei ole tullut käytettyä. Tuossa päällä on kuitenkin reikä, johon sellaisen tapin voisi laittaa, ja olen myös löytänyt korjaajan jonka kautta kyseisen osan ehkäpä voisin saada. Katsotaan, katsotaan... Jenkeistä saisi myös tilattua käyttöohjeet koneelle, mutta olen pärjännyt ilmankin. Alkuperäiset ohjeet ovat johonkin hävinneet.

Husqvarna Huskylock s21


 Viime keväänä sitten päätin ostaa itselleni myös saumurin. Eihän tuo minun ompelukoneeni varsinaisesti ole tarkoitettukaan joustavien kankaiden ompeluun, ja kyllästyin lainailemaan äitini saumuria siihen tarkoitukseen. Mietin aika kauan saumurin mallia, mutta lopulta päädyin tällaiseen yhdistelmäkoneeseen. Onpahan jonkinlainen ratkaisu tuohon kaksoisneulaongelmaankin, kun trikoovaatteiden päärmeet voi tehdä taso-ompeleella - jos osaa. Kyseessä on Huskylock s21. 
Kovasti ompelukoneliikkeissä suosittelivat ostamaan erikseen tavallisen saumurin ja peitetikkikoneen, mutta en lämmennyt ajatukselle. Ensinnäkin hinta olisi ollut päätä huimaava. Toisekseen minulla ei ole säilytys- saati työtilaa kolmelle koneelle. Eipä sitä peitetikkiä ihan joka työssä tarvitakaan, niin olisi tullut vähän turhan kallis lelu käyttömääräänsä nähden.
Kone löytyi Oulusta edullisesti vähän käytettynä - käytännössä uutena, koska takuukin on vielä voimassa. Hintaa tuli suunnilleen saman verran kuin olisi tullut uudelle edullisen hintaluokan perussaumurille. Berninaa ja muita kalliimpia merkkejä en budjettini puitteissa edes harkinnut. Äidillänikin on Husqvarnan saumuri, ja olen oppinut sen kanssa puljaamaan. Jonkin verran tämän koneen kanssa on kuitenkin pitänyt taistella, että pääsisi tutuksi. Erityisesti taso-ompeleeseen vaihtaminen ja langoittaminen teettää joskus työtä. En ole kovin paljon vielä ehtinytkään tuota taso-ommelta käyttää ompelutöissäni, mutta vähitellen ajattelin sitäkin opetella. 
Kokeilin Rovaniemen ompelukoneliikkeessä myös vanhemman Husqvarnan malliston yhdistelmäsaumuria (Huskylock 936), ja siinä kyllä oli hankalampi vaihtaa ommeltyyppiä. Mm. pistolevy piti joka kerta irrottaa ruuvimeisselillä. Tässä ei tarvitse pistolevyyn koskea, ainoastaan neulojen paikka vaihdetaan ruuvarin kanssa ja muut muutokset menevät vipuja kääntämällä. Eli langoittaminen on ainoa työläämpi osuus.

Mutta kun langat sitten saa paikalleen, on jälki aivan mallikelpoista. Tähän yhdistelmäsaumuriin ei muuten saa mitään nauhankääntäjiä tai vastaavia, eli ommel pitää koittaa saada tasaisesti työn reunaan ihan silmämääräisesti arvioiden. Kyllä se välistä jo onnistuukin. Tässä esimerkki koneeni taso-ompeleesta ja samalla "sneak peek" seuraavaan projektiini. 

6 kommenttia:

 1. Student ompelukone on ostettu kesällä -81 ja "ajokilometrejä" ompelukoneella on todella paljon. Koneella on ommeltu vaatteita silkistä, turkiksesta, froteesta, puuvillasta, pellavasta, ... koko perheelle vuosien ajan(ei ollut saumuria). Ei siinä mitään käyttöohjeita tarvita, se on perusinsinöörin kehittämä selkeätoiminen kone - ompelukoneiden Volvo Amazon:)

  VastaaPoista
 2. Miten yhdistelmäkoneen kanssa on mennyt? Kiinnostaa kun itsellä se harkinnassa.

  VastaaPoista
 3. Miten yhdistelmäkoneen kanssa on mennyt, olen itsekin miettinyt ko. pelin ostoa?

  VastaaPoista
 4. Hei,
  anteeksi kun vastaus on viivästynyt. Blogini joutui jokin aika sitten roskapostituksen kohteeksi, jonka vuoksi kommenttiosio on ollut poissa päältä vähän aikaa. Mutta siis. Jouduin luopumaan yhdistelmäkoneesta reilu vuosi sitten. Tuossa lakkasi vain yksi kaunis päivä tuo peitetikki toimimasta. Ommeltua kyllä sai, mutta jälki ei ollut kaunista. Käytin konetta huollossa ja väittivät saaneensa asian kuntoon. Tikki ei kuitenkaan koskaan palannut entiselleen, ja lopulta en jaksanut enää värkätä säätöjen kanssa. Niinpä vaihdoin koneen tavalliseen, laadukkaaseen Juki-saumuriin. Tänä kesänä ostin pitkällisen harkinnan jälkeen Janomen peitetikkikoneen. Ei ainakaan vielä ole yhtään harmittanut, että vaihdoin kahteen erilliseen koneeseen, paitsi että hinta on tietysti isompi tällä tavalla. Tiedän, että jotkut ompelijat ovat pärjäilleet oikein mukavasti yhdistelmäkoneidensa kanssa. Minulle ehkä sattui maanantaikappale. :( Oikein hyvä konehan tuo Husku oli niin kauan kuin toimi, mutta kyllä näin laiskalle langoittajalle tuo asetuksen vaihtaminen normaalin ja peitetikin välillä kävi välillä turhan työlääksi.

  VastaaPoista
 5. Minullakin tuommoinen student ompelukone, ja varmaan samaa ikää kuin sinunkin, tänään meni paininjalan nostovipu poikki, mistä olet löytänyt osia ?

  VastaaPoista
 6. Hei,
  enpä ole hirveästi joutunut varaosia hankkimaan tuohon koneeseen. Tähän löytää kyllä alalankapuolia ja paininjalkoja ja sen sellaista aika helposti mistä tahansa ompelukoneliikkeestä. Ilmeisesti noissa 80-luvun koneissa ne on suunnilleen kaikki olleet samaa mallia. Varmaan lähtisin ensiksi kyselemään paininjalan nostovipua Brotherin koneita myyvästä ompelukoneliikkeestä.

  VastaaPoista