sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Hihallinen ruokalappu


Viime keväänä ompelin Vilmalle hihallisia ruokalappuja hänen opetellessa syömään itse. Silloin ei löytänyt netistä tai käsityölehdistä sopivaa kaavaa, joten piirsin sellaisen itse. Hiljattain sain pyynnön piirtää ruokalapun kaava myös yleiseen käyttöön. Joten olkaapa hyvät:

Hihallisen ruokalapun kaava 


Kaavasta: Tulosta ilman marginaaleja. Tarkista mittakaava: 1 ruutu on n. 1cm x 1 cm ja KE-sauman korkeudeksi tulee n. 34,5 cm. Kaava ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön!


Työohjeet:


Leikkaa ruokalappu taitteelta. Voit tehdä koko lapun yhdestä kappaleesta. Jos teet hihat eri kankaasta kuten tässä mallikappaleessa, lisää katkoviivalla merkittyyn saumaan saumanvarat. Etukpl:een on hyvä olla kosteudenpitävää kuten PUL, ulkoilukangas, muovitettu frotee tms. Lisää 1 cm:n saumavarat myös hihasaumoihin ja 2 cm:n käännösvara hihansuuhun. Leikkaa lisäksi etutasku.

Jos teet etukappaleeseen applikaation tai muuta koristelua, se on hyvä tehdä ensimmäiseksi. Tämän jälkeen neulaa ja ompele hihat kädenteille.


Ompele kuminauhakujat hihansuihin. Aloita kiinnittämällä kuminauhan pää kujan alkuun. Jatka ompelemalla suoralla ompeleella kuminauhan vierestä. Pidä huoli ettet ompele kuminauhan päältä.

Lopuksi kiristä kuminauha sopivaan kireyteen (älä tee liian tiukkaa!) ja kiinnitä kuminauha kujan loppuun.
Leikkaa ylimääräiset nauhanpäät pois.


Ompele hihojen alasaumat. Aloita ommel hihansuusta, jotta saat reunat asettumaan kohdakkain.


Huolittele etutaskun yläreuna vinonauhalla. Neulaa vinonauha kaksin kerroin siten, että taskun reuna asettuu nauhan väliin. Ompele nauhan reunasta suoralla ompeleella. Halutessasi voit kiinnittää nimikointilapun samalla.
Aputikkaa tai harsi etutasku paikalleen etukappaleelle.

Huolittele ruokalapun reunat vinokaitaleella. Aloita kaula-aukon takakulmasta takareunoja pitkin alas. 

Kainalosauman kohta on helpompi ommella siistiksi, jos leikkaat kainalosauman saumanvarat aivan kapeaksi ennen huolittelua.Lopuksi huolittele kaula-aukon reuna vinokaitaleella. Muista jättää n. 25-30 cm ylimääräistä nauhaa molempiin päihin solmimista varten.
Lapsen hihallinen ruokalappu
Malli: oma
Koko: One size (sopii n. 6 kk - 1 v. ikäiselle)
Kankaat: Eriväriset PUL-palat vaippaompelujen jäämistöä
Applikaatio: Malli googlen kuvahausta :)
Valmista tuli!

10 kommenttia:

 1. Ja oikeesti on, joskus tuntuu että huppukaan ei olis pahasta :D

  VastaaPoista
 2. Juu, kyllä nämä on säästäneet muutamalta paidanvaihdolta. Ja kyllä saattaa voita tai spagettikastiketta helpostikin löytyä vaikkapa niskatukasta. =D

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä toimivalta. Meillä on ollut niitä ikean versioita käytössä, mutta onhan ne ankeita. Täytyy testata niin kauan kuin pienempi vielä suostuu käyttämään ruokalappua;) Tää ois tarpeellinen lisä OE:n ohjeisiin. (Nopealla selauksella en löytänyt)

  VastaaPoista
 4. Ihana kaava ja varmasti tarpeellinen! Kiitos siitä :) Minä kun olen tällainen aloitteleva ompelija, niin onnistuin leikkaamaan kaksi vasenta hihaa (tein ne siis eri kankaasta kuin etumuksen)... No, sitten vaan tekemään toista essua, ja taas ompeluvaiheessa minulla oli kaksi samaa hihaa, vaikka kuinka yritin olla tarkka ;) Nyt kankaat ovat kohta loppu, joten jos joku yhtä tumpelo tätä tekee, niin olkaa hyvät ihmiset tarkkoja niiden hihojen kätisyyden kanssa!
  Ja kiitos hyvistä ja havainnollisista ompeluohjeista. Hihan liittäminen etukappaleeseen vain puuttui ohjeista, mutta tulihan sekin tehtyä, kun ensin aikani pällistelin :)
  Kritiikistä huolimatta suuri kiitos kaavasta!!

  VastaaPoista
 5. Ooon siinä se hihan liittäminen etukappaleeseen. Tuossa toisen kuvan kohdalla sanotaan: "Tämän jälkeen neulaa ja ompele hihat kädenteille." Tuota varmaankin tarkoitit? Määpäs mietin, jos pystyisin vielä vähän selkiyttämään noita ohjeita... :) Kankaiden leikkaamisessa pääsee vähän helpommalla, jos ei tee ollenkaan tuota kaarevaa saumaa (joka on merkitty kaavassa katkoviivalla), vaan ompelee koko nutun yhdestä kappaleesta.

  VastaaPoista
 6. ...ja yrityksen ja erehdyksen kautta täälläkin aika monesti mennään - siitä blogin nimikin. :D

  VastaaPoista
 7. No, niin onkin... Minua kun ei tuo aplikaatio -kohta koskenut, skippasin sen kokonaan! Mutta niinhän se menee, että kantapään kautta...

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaavasta, joka pelasti meidän arjen! ;) Näitä täytyy tehdä lisää.

  Täältä löytyy eka versio: http://puikkohukassa.blogspot.fi/2014/06/syottotuolin-ja-syojan-uudet-vaatteet.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityiskiitos vielä mittasuhteentarkistusruudukosta: onnistun nimittäin melkeen aina tulostamaan kaavat väärässä koossa.... :D

   Poista