keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kevät tulee keikutellen

Kevään merkkejä alkaa näkyä vähitellen täällä pohjoisessakin. Jos ei mistään muusta, niin valon määrästä ainakin kevään tulon huomaan - meillä neidit heräilevät tätä nykyä spontaanisti n. klo 5.30. Ja äiti kiittää... Eipä tuo aurinko silti vielä niin paljoa lämmitä, että ilman villamyssyä selviäisi ulkona. Eilenkin sää muuttui Rovaniemellä aamun pakkasesta lumipyryn kautta loskakeliin. Neuloinkin Vilmalle kevään vaihteleviin säihin kukkalakin, sopivasti uuden toppahaalarin väreihin sopivaksi.
Lapsen neulottu myssy
Malli:
Oma
Koko: n. 52 cm
Lanka: 7 Veljestä
 Neuloin pipon "yritys-ja-erehdys"-tekniikalla. Mallista tuli noin suunnilleen hyvä, joskaan ei aivan täydellinen. Kirjoitin neuleohjeen muistiin, jos joku vaikka haluaa tehdä samantyylistä lakkia. Kokoja on vain yksi (n. 50 - 52 cm), koska en osaa varsinaisesti kaavoittaa neuleita tai miettiä, minkä verran silmukoita tarvittaisiin seuraavaan kokoon. Olkaapa hyvät:

Lapsen neulottu myssyTuo 7 Veljestä -langan karkkiväriraita on mielestäni tosi kaunis. Ja kyyyyyllä sieltä löytyy se limenvihreäkin raita tarkkaan syynäämällä, joten lakki sopii tuon vihreän haalarin kanssa yhteen. Haalari on muuten merkiltään Lego, ja oikein hyväksi puvuksi osoittautunut. 
Kevätaurinko ei häikäise kun on nää pleksit...
Neulepipon vuorittaminen


Laitanpa seuraavaksi kuvasarjan siitä, miten tein tuohon lakkiin vuorin. Vuorikankaana käytin luonnonvalkoista mikrofleeceä, mutta toki siihen sopisi myös puuvillatrikoo, tai vaikkapa bambujoustofrotee. Vuorin kaavan piirsin itse neulotun lakin mittojen mukaan. Kaavasta tuli TÄLLAINEN, kaavaa saa vapaasti käyttää (ei-kaupallisesti). Huomioithan kuitenkin, että vuorin kaava ei välttämättä sovi yhteen neulepipon kanssa, jos neulojan käsiala poikkeaa omastani kovin paljon. Vertaa siis kaavaa neulomaasi pipoon ennen kuin leikkaat kangasta. 
Ja joo, eihän tämä mikään monimutkainen homma ole tehdä, mutta itselleni vuorittaminen vaati jonkin verran pähkäilyä, joten ehkä kuvallisesta ohjeesta voi olla jollekulle toisellekin tupelolle jotain iloa...
Tässä pipo ilman vuoria. Lakki kannattaa höyryttää ennen vuorin ompelua muotoonsa.

Leikkaa vuorikangas kaavan mukaan taitteelta. 
 Huolittele vuorin alareuna saumurilla. Minä käytin saumurin differentiaalisyöttöä, jotta sain alareunan kuperat kohdat hiukan poimulle. Ne taittuvat silloin nätimmin kiinnitysvaiheessa.


Neulaa ja ompele pipon takasauma sekä keskellä edessä oleva päälaensauma.


Taita pipo sen jälkeen korvasta korvaan -suunnassa kaksin kerroin. Neulaa ja ompele sivuilla olevat päälaensaumat. Vuori on nyt valmis.

Aseta vuori pipon sisään...


...taita alareunasta saumanvarat nurjalle puolelle ja neulaa vuori kiinni. Ompele vuori kiinni pipon alareunaan käsin tavallisella ompelulangalla. Halutessasi voit toki käyttää ompelukonettakin.

Virkkaa pipon alareunaan 1-2 kerrosta kiinteitä silmukoita, jotta korvallisten reunat eivät rullaudu. Halutessasi voit koristella pipon tupsulla tai virkatulla kukalla. Minä lisäsin pipoon vielä neulotut solmimisnauhat.

1 kommentti: