sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Alkutalven värkkäyksiä

 Marras-joulukuu on ollut meillä täynnä vilinää, vilskettä ja juhlahumua. Kovin suurellisia ompelutöitä ei ole tässä säpinässä valmistunut, mutta jotain pientä tuunausta meillä on aina meneillään.

Isänpäiväksi tehtiin lasten kanssa yhteistyössä tuubihuivi/pipo isukille. Materiaalina oli mustavalkoinen tähtitrikoo ja turkoosi mikrofleece, joita löytyi molempia sopivat tilkut palakoristani. Tämä ompelutyö oli siitä mukava, että molemmat tytöt pääsivät osallistumaan työvaiheisiin.
Leikkaaminen on tarkkaa puuhaa, että tulee varmasti oikean kokoinen pipo (ja juu, on alusta alla, ettei tule leikattua mattoa) ...
Mustavalkoinen kangas on vähän tylsä, joten sitä väritettiin mukavamman näköiseksi kangastusseilla...

Kerttu kokeilee koneella ompelemista ihan ensimmäistä kertaa. Hyvinhän se lopulta meni, vaikka alussa kangas meinasi mutkitella miten sattuu... Äiti myös mietti ompelujärjestyksen ensimmäisellä kerralla vähän väärin, eikä siitä mitään pipoa sitten tullut. Piti kerran purkaa ja toisella yrityksellä tuli jo ihan hyvä...
Täähän sopisi minullekin!


Tässä valmis pipo Kertun päässä. Kyllä tämä isille on kuitenkin vähän sopivampi. Yläosan saa siis kiristettyä kuminauhalla pipoksi tai sitten tämän voi avata tuubiksi ja käyttää kaulurina.

Toinen lasten kanssa tehtäväksi sopiva homma oli huovutettavat saippuat.
Näitä voi tehdä huovutusvillasta, mutta meillä käytettiin huopuvien villalankojen jämäkeriä. Saippuaksi otettiin kotoa jo löytyviä, vähän ikävän näköiseksi menneitä saippuanpaloja.

Aluksi kierrettiin reilusti villalankaa saippuan ympärille. Tässä on käytetty luonnonvalkoista hahtuvaa ja Novitan Puro-lankaa.
Sitten vain huovutetaan ahkerasti lämpimän veden alla. Tähän ei tarvitse lisätä saippuaa erikseen vaan huovutettava saippuapala vaahtoaa kyllä riittävästi. Kerttu huovutti saippuoita käsin sekä karkeaa leikkuulautaa vasten.

Lopuksi ylimääräinen vaahto huuhdellaan pois ja jätetään saippua kuivumaan.
Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että loppukuvassa on eri saippua kuin alussa. Teimme näitä nimittäin useamman ja kuvat tuli epähuomiossa valittua ristiin. Saippuapalahan tuolta villakuoren sisältä vähitellen kuluu pienemmäksi, mutta samalla villa huopuu käytössä jatkuvasti tiiviimmäksi.
Muutama lahjaompeluskin on tullut tehtyä. Lokakuussa osallistuin Saumanvara-ompeluryhmän järjestämään Roosa nauha -huutokauppaan kahdella tuotteella. Nämä siis myytiin nettihuutokaupassa ja tuotto lahjoitettiin lyhentämättömänä Roosa nauha -kampanjan hyväksi.

Tein syksyisen vaatesetin pienelle tytölle koossa 86 cm. Hupparissa materiaalina on Ooga Booga -kuvioinen velour ja se on kokonaan vuoritettu raitatrikoolla. Pipo on samaa mikrofleeceä kuin isänpäiväpipossa ja lisänä teemaan sopiva applikaatio. Kaava Ottobre 

Aikuisempaan makuun ompelin Marianne Valolan Naisten Päivä -kankaasta käsilaukun. Vaaleanruskeat osat tässä laukussa ovat keinonahkaa ja laukku on sisältä pinkki. Joku rohkea nainen tämänkin huusi itselleen. Kyseinen huutokauppa muuten keräsi yli 14 000 euroa kampanjarahaa!
Hyväntekeväisyysteemalla tempaistiin myös joulukuussa Lapin ompeluryhmän kanssa osallistumalla Suomen Suurin Joululahja -kampanjaan. Tässähän kerättiin itsetehtyjä pehmoleluja Suomen sairaaloiden lastenosastoille. Tarkoitus on, että lapsipotilaat saavat ottaa pehmonallukat mukaansa osastolta halutessaan.
 
Lapin ompeluryhmä keräsi leluja LKS:n lastenosastolle, ja yhteensä nallukoita saatiin kasaan 91 kappaletta! Tässä oma panokseni keräykseen: tähtikissat Kaisa ja Keijo sekä Raisa Raitapaita, possut Pullero ja Pallero sekä pikkuiset Huu-pöllöt. Pöllöihin kangas on tietysti Paapiin mallistosta. Ja pahoitteluni huonosta kuvasta - tämä on kännykällä pikapikaa napattu kuva ennen kuin lelut lähtivät kohteeseensa.
Joulukuussa meillä on ollut juhlahumua kerrakseen. On vietetty Kertun 6-vuotissynttäreitä sekä useamman eskarikaverin juhlia. Yhdelle kaverille surautin synttärilahjaksi kynäpussukan puuvillatilkuista. Pinkki Princess-teksti on silitettävä siirtokuva  Loppuun vielä muutama kuva meidän sankaritarten juhlalookista. Kuvassa näkyvä sydämellinen synttärikakku on Kertun kummitädin käsialaa.

Nyt meillä aletaan jo vähitellen rauhoittua joulun viettoon, vaikka työpäiviä on vielä pari jäljellä ja tontuilla on vielä muutama paketti käärimättä. Tonttuiluista varmaankin tulee juttua joulun jälkeen, ettei salaisuudet paljastu ennen aikojaan.1 kommentti:

  1. Kivoja juttuja lasten kanssa yhdessä puuhastellen - hyvän mielen kuvia! ☺

    VastaaPoista